Spaniolul l-a învins pe sârb în trei seturi a doua zi după ce l-a eliminat pe Nadal și va juca a doua sa finală de Masters 1000 fie împotriva lui Zverev, fie împotriva lui Tsitsipas.
Să îi învingă pe Rafa Nadal și Novak Djokovic peste noapte în același turneu este un lucru pe care foarte puțini jucători l-au reușit în cariera acestor două mari legende ale tenisului. Iar unul dintre ei este Carlos Alcaraz, care a reușit această performanță sâmbătă, pe stadionul care poartă numele unei alte legende, Manolo Santana, învingându-l pe numărul unu mondial într-un meci fantastic care a durat trei ore și 35 de minute și a fost decis într-un tiebreak palpitant: 6-7 (5), 7-5, 7-6 (5). Nalbandian (Madrid 2007, pe hard), Roddick (Dubai 2008), Davidenko (Shanghai 2009) și Federer (ATP Finals 2010) au mai făcut acest lucru. Nimeni altcineva. Niciunul pe zgură și nici unul sub 20 de ani, precum murcianul, care are 19 ani și două zile. Cu una în plus, el va juca duminica aceasta în finala Mutua Madrid Open împotriva lui Alexander Zverev sau Stefanos Tsitsipas.
„A fost un meci de care m-am bucurat, în ciuda tensiunii și a faptului că a fost o semifinală la Madrid, m-am bucurat. Până la ultimul punct am avut mai mult de un zâmbet pe față. Este incredibil să joci împotriva numărului unu aici, la Madrid, în această atmosferă. Câștigi cu inima și cu capul. Nu mă deranjează să o spun cu voce tare, bunicul meu îmi spunea mereu: „cap, inimă și mingi”, a spus Carlito, încă în plină adrenalină pe terenul plin de la Caja Mágica.
Cu un oftat, Djokovic l-a lăudat conferința de presă, într-un discurs de câteva minute: „Pentru cineva de vârsta lui să joace cu atâta maturitate și curaj, este impresionant. A meritat să câștige”.
Doar compatriotul său Filip Krajinovic, care avea 18 ani când l-a învins la Belgrad, în urmă cu 12 ani a fost un jucător mai tănăr care îl învinsese. Alcaraz este, de asemenea, cel mai tânăr jucător care l-a învins pe liderul clasamentului de la Nadal, care l-a învins pe Federer în ziua în care a împlinit 19 ani, în semifinalele de la Roland Garros. Carlos a concurat fără menajamente, cu glezna dreaptă bandajată și întărită cu o bandă după ce a căzut înmeciul de vineri. Dovada este că a reușit 51 de lovituri câștigătoare, dar și 57 de erori neforțate. Cu această demonstrație, el a devenit cel mai tânăr finalist din istoria Mutua.
POVESTEA PRIMULUI SET
Carlos a pornit tare din start și, la fel ca și în fața lui Nadal, i-a spart primul serviciul lui Djokovic. Aceasta a fost singura sincopă a serviciului balcanicului, care de atunci încolo a câștigat 21 de puncte la rând pe propriul serviciu. Alcaraz fost un pic conservator, dând impresia că lasă să cedează ușor unele game-uri pe serviciul advers. Astfel, a rezistat presiunii, așa cum a putut, cu multe secunde, până când Novak a egalat scorul în finalul setului cu mingi moi și înalte care l-au sufocat pe spaniol. În tie-break, Carlito a fost aproape de reușită după ce a fost condus cu 5-1 și a redus la 6-5 grație unui as și a unei lovituri de rever. Dar Djokovic nu s-a clintit și a sărbătorit cu atâta furie și atitudine sfidătoare victoria din primul set, încât publicul l-a mustrat cu fluierături.
Un pas înainte
Carlito trebuia să intensifice loviturile, în special cu drive-ul, și să servească mai bine pentru a evita loviturile din fundul terenului, plasate și adânci ale adversarului. Le-a reușit pe amândouă și a jucat în forță împotriva câștigătorului a 20 de Grand Slam-uri. De asemenea, s-a îmbunătățit la retur. Și apoi a venit a doua șansă de break, eliminată magistral de Djokovic, cu un serviciu excelent. Scurtele, pe care nu le folosise prea mult în meciurile anterioare, i-au oferit o prestație foarte bună cu această ocazie lui Alcaraz și au stârnit euforia publicului, același care vineri îl susținuse în mare parte pe Nadal. La 4-4, tânărul tenismen a salvat o minge de break și a sărbătorit în stil mare game-ul pentru 5-4. Nole a făcut apoi două greșeli uriașe. Și-a revenit bine, și-a salvat serviciul și a pus din nou presiune pe marea speranță a tenisului spaniol, care a rezistat și a avut apoi trei mingi de set. A profitat de a doua pentru a obține un punct superb după o scurtă și contraatacul ulterior al sârbului.
Victoria carierei pentru Alcaraz
Dinamica meciului a început să fie mai favorabilă lui Alcaraz, pentru că a găsit stabilitate în game-urile sale de serviciu și a continuat să le forțeze din ce în ce mai puternic pe cele ale lui Djokovic, care a alergat foarte mult, mai ales în față, în setul al doilea. La fileu, pierdea aproape fiecare bătălie. Și l-a costat atât să-și rezolve serviciile, cât și să le îngreuneze pe cele ale lui Carlos, ușor deranjat de glezna lui accidentată, deși a avut șansa lui la 3-3. Djokovic a apărat cu succes patru șanse de break până când a fost pus în fața dificilei sarcini de a salva o minge de meci în fața unui adversar pe val, care i-a stimulat pe fani să îi dea și mai multă energie. A rezolvat-o cu un serviciu as, apoi a alternat reușitele de pe linia de fund cu greșeli neexplicabile, dar a egalat la 5. S-a ajuns apoi la tie-break-ul final. Cu un forehand câștigător care l-a lăsat fără replică pe Djokovic, a închis cel mai dificil meci de până acum, cea mai răsunătoare scrisoare de prezentare, dacă mai era cineva care nu observase că era deja acolo. Și dacă totul va merge bine, va fi pentru mulți ani în topul tenisului mondial. În momentul de față, nu există nicio posibilitate de a-l opri.