Home > Exclusiv > EXCLUSIV | Selecționerul U21, cu gândul la Dinamo: „Acest club va redeveni cel care se bătea an de an la trofee”

EXCLUSIV | Selecționerul U21, cu gândul la Dinamo: „Acest club va redeveni cel care se bătea an de an la trofee”

interviu-exclusiv-florin-bratu

Florin Bratu (42 de ani) este începând din toamna anului trecut selecționerul naționalei de tineret a României. El îi va conduce în 2023 pe tricolorii mici la turneul final continental care va avea loc chiar în România. „Bratone” a avut amabilitatea să ne ofere un interviu în exclusivitate în care a vorbit despre provocările funcției de selecționer, despre Dinamo și despre derby-ul care va avea loc în acest weekend.

Bucuria de a șlefui tinerele talente

Florin Bratu în treningul naționalei

27 SPORT AS: Salut, Florin! Mulțumim că ai acceptat invitația de a participa la acest interviu! Spune-ne, te rog, pentru început, ce ai mai făcut în ultima perioadă și cum este noua postură de selecționer?

FLORIN BRATU: În ultima perioadă, cel puțin de când am fost ales ca selecționer U21 am făcut foarte mult scouting. În această nouă postură asta trebuie să fac: să cercetez și să caut jucători la cluburi. Mă refer aici la antrenamente, unde fac diferite vizite, dar și săptămânal la diferite echipe. Am încercat să le acopăr pe toate. În mare parte am reușit. Mai am discuții individuale cu toți jucătorii, cu antrenori, cu președinți, cu patroni, pentru a reuși să descopăr cât mai bine jucătorii și ulterior să-i fac să se dezvolte. Îmi doresc foarte mult să avem o generație importată, o generație care să îsi pună amprenta pe prima reprezentativă a României. Acolo trebuie să fie țelul lor de a ajunge. Dar până acolo trebuie să avem rezultate și să facem performanță la nivel de U21.

27 SPORT AS: Este mai greu acum pe banca decât era pe teren?

F.B.: Este mult mai greu pe bancă decât pe teren. Și asta pentru că aici trebuie să gestionezi foarte bine cei 25 de jucători pe care îi ai la dispoziție, plus staff-ul tău, plus oamenii de lângă tine. Trebuie să fii foarte polivalent, trebuie să ai o inteligență fantastică, trebuie să fii foarte maleabil, cum spun eu, să oferi o iubire exigentă. Dar lucrul acesta mă provoacă. Îmi place enorm să lucrez cu oamenii și în același timp să îi dezvolt.

Națioana României, în suflet pentru totdeauna

27 SPORT AS: În afară de trofeele câstigate cu Rapid și Dinamo, care a fost cel mai fericit moment din cariera ta?

F.B.: Sunt mândru că am câstigat trofee importante cu Rapid și cu Dinamo. După aceste două echipe, cele mai importante momente au fost atunci când am debutat pentru naționala U21 cu o victorie importantă cu Ungaria, acolo unde am și înscris două goluri. Iar după doi ani am debutat și la prima reprezentativă. Sunt momente pe care nu le voi uita niciodată și care mi-au rămas în suflet.

Speranța că Dinamo va reveni în frunte

Florin Bratu în timpul unui derby Dinamo – Steaua

27 SPORT AS: Nu pot să nu te intreb de Dinamo, echipă la care ai avut cele mai mari performanțe. Ai fi crezut atunci, în 2007, că Dinamo nu va mai câstiga cel puțin 15 ani un nou titlu? Ba mai mult, că se va bate la evitarea retrogradării?

F.B.: Nu mă așteptam să aibă această întorsătură clubul Dinamo. S-au întâmplat acolo foarte multe lucruri în neregulă. Acum ca selecționer am rămas doar un simplu susținător. Nu pot decât să mă gândesc că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, iar acest club mare și iubit se va pune pe picioare și va redeveni acel club care se bătea la trofee an de an. Și sper ca și în acest an să se salveze de la retrogradare și toată societatea, toți oamenii care sunt la Dinamo în momentul de față, pornind de la partea administrativă, staff și în primul rând jucători, să tragă cu dinții de această șansă pe care o au acum de a se salva. Iar în anii următori să fie doar o lecție ceea ce se întâmplă acum și să tragă cunostințele necesare pentru a nu mai trece prin situațiile acestea dificile.

27 SPORT AS: Crezi ca vor reuși să se salveze în cele din urmă?

F.B.: Salvarea de la retrogradare trebuie să fie scopul final. Cu asta trebuie să se culce și să se trezească cei de la Dinamo. Singurul scop, obiectiv comun al celor de acolo este evitarea retrogradării. Cred că sunt conștineți de asta și mă bazez pe acest lucru.

Speră să revină într-o zi pe banca lui Dinamo

Bratu, în anul 2018, când o antrena pe Dinamo

27 SPORT AS: Ai fost antrenor la Dinamo destul de recent. Ce a fost bine și ce a fost mai puțin bine în perioada petrecută acolo?

F.B.: Am fost antrenor la Dinamo cu o onoare fantastică. Mă bucur că am rămas cu lucruri importante după acel mandat. Am promovat nouă jucători tineri. Am câstigat un play-out într-o situație dificilă. Am încercat cât am putut și cât am fost susținut să formez un grup, o echipă. Mi-aș fi dorit să fie mai mult timp pentru mine. Nu s-a reușit acest lucru. Dar probabil că în viitor voi reveni la Dinamo. Mult mai puternic, mai bun pentru a duce Dinamo acolo unde îi este locul, pe podium.

Florin Bratu despre derby-ul Dinamo – Rapid

27 SPORT AS: Urmează derby-ul Rapid – Dinamo. Cum vezi acest duel în momentul de față, având în vedere că ai evoluat la ambele formații?

F.B.: Am jucat în foarte multe derby-uri. În astfel de meciuri nu există favorite certe, chiar dacă în ultimele două dueluri dintre Dinamo și FCSB s-a văzut un oarecare dezechilibru. Eu cred însă că ambițiile, orgoliile, suporterii sunt de ambele părți și vor încerca să aducă echipele lor la un nivel mare. Valoarea individuală a jucătorilor e posibil să se vadă pe teren și să vedem un meci bun spre foarte bun. Iar eu la asta mă aștept de la acest derby.

+ posts
+ posts
Articole Asemanatoare
kasparek-bokhan-dinamo
Două transferuri de top la Dinamo
chindia-dinamo-liga-1
Dinamo o învinge pe Chindia în deplasare și reintră în lupta pentru salvarea directă de la retrogradare
marius-dima-preparator-fizc-dinamo
Dinamo a adus un preparator fizic
dusan-uhrin-sepsi-dinamo
Dușan Uhrin: „Echipa are multe probleme”

Lasa un raspuns

7 + ten =